Radom. Dzień Edukacji Narodowej - 14 października 2024r.

14 października 2024r. - DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ.Dzień Nauczyciela na stronę

Dzień Nauczyciela to czas refleksji nad rolą nauczyciela w życiu każdego z nas.

Ten dzień przypomina nam wszystkim, jak ważna jest edukacja i jaką rolę pełnią w niej nauczyciele. Współczesny świat stawia przed edukacją nowe wyzwania, jednak nie zmienia to faktu, że to właśnie nauczyciele są tymi, którzy pomagają młodym ludziom odnaleźć się w złożonej rzeczywistości. Ich praca jest często niedoceniana, choć stanowi fundament przyszłości każdego społeczeństwa.

Bez dobrych nauczycieli nie byłoby dobrych inżynierów, artystów, naukowców, lekarzy itd. To dzięki nim możliwe jest rozwijanie pasji, dążenie do spełnienia marzeń i realizacji życiowych celów. Edukacja nie polega tylko na przekazywaniu faktów, ale jest procesem, w którym nauczyciel staje się przewodnikiem, mentorem, a często także inspiracją dla swoich uczniów.

Niech ten dzień będzie dla nas okazją do głębszej refleksji nad kluczową rolą nauczycieli oraz do podziękowania wszystkim nauczycielom za ich cierpliwość, poświęcenie i oddanie swojej pracy. Dzień  Nauczyciela  to święto wszystkich pracowników oświaty, którzy wkładają ogrom pracy, miłości i cierpliwości w kształtowanie kolejnych pokoleń Polek i Polaków.

Z  tej  okazji  Waldemar  Kaczmarski – Przewodniczący  radomskiej Nowej Lewicy  wystosował  specjalne życzenia.

Drodzy Nauczyciele!

W dniu Waszego Święta  pragnę    złożyć Wam z całego serca podziękowania za  Waszą  pracę.

Żyjemy w świecie, który stawia zarówno przed Wami, jak i przed  Waszymi  uczniami , coraz więcej wyzwań. Dzieciom coraz trudniej jest dorastać, bo coraz mniej w tym świecie spokoju i bezpiecznej atmosfery. Coraz trudniej przychodzi też im odkrywanie swoich pasji i talentów, mocnych i słabych stron i coraz trudniejsza staje się ich droga ku dorosłości.

Wasza praca jest bardzo  odpowiedzialna i ważna. Pamiętajcie, jesteście dla dzieci i młodzieży nie tylko „dostarczycielami” wiedzy i stopni. Jesteście ich przewodnikami po świecie, kimś, kto może ich życie pchnąć w dobrą stronę, ludźmi, którzy mogą na całe życie zaszczepić w nich pasję, głód wiedzy, krytyczne myślenie i obywatelską postawę. Nigdy w to nie wątpcie.

W dniu Waszego święta  życzę  Wam, żebyście nigdy nie wątpili w to, że jesteście potrzebni  i   szanowani. Życzę   Wam, abyście doczekali czasów, kiedy zawód nauczyciela stanie się w ludzkiej świadomości na powrót pracą o najwyższym znaczeniu dla nas wszystkich.

/-/ Waldemar  Kaczmarski

Przewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu

Radom, dnia 14 października 2024r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…